Waar moet je aan denken als je team gaat groeien?

Waar moet je aan denken als je team gaat groeien?

7 tips van Theo Schroen van HoorayHR

Als je deze blog leest, ben je ondanks Corona, lekker bezig. Misschien ben je op zoek naar je eerste medewerker? Of heb je al een aantal medewerkers aangenomen en is het tijd om de boel goed te structureren? Groeien is leuk en spannend tegelijkertijd. Ook wij worden enthousiast van groeiambities en helpen je graag op weg!

Wij vroegen Theo Schroen, CEO van onze HR partner HoorayHR, wat belangrijke zaken zijn om rekening mee te houden als je team gaat groeien. Hier zijn ze!

Recruitment
Tip 1: Wees continu zichtbaar bij potentiële nieuwe medewerkers (ook als je nog geen vacatures hebt)

Als je de ambitie hebt om te groeien, dan is het verstandig om actief aan de slag te gaan met het vergroten van je netwerk. Het vinden van een medewerker met de juiste skills en een goede cultural fit is echt een uitdaging. Probeer daarom elke maand met een potentiële nieuwe medewerker te spreken, ook al heb je nog geen vacature.

Dit zorgt ervoor dat je een hoop mensen enthousiast maakt voor jouw bedrijf. Zodra je een vacature hebt, kun je diegenen benaderen die je al kent of jouw merk volgt. Wellicht willen ze bij je werken of stellen ze hun netwerk voor je open in jouw zoektocht.

Employer branding
Tip 2: Sta stil bij je werkgeversmerk en hoe je dit uitdraagt

De eerste indruk telt! Denk na welk gevoel je wilt uitstralen als bedrijf naar jouw (potentiële) medewerkers. Ondanks dat je net aan het groeien bent, ontstaat er al snel een bepaalde cultuur. Deze ontstaat grotendeels door de manier van werken van de founders, jullie dus. Vinden jullie als founders een open en eerlijke werkomgeving belangrijk, of wil je vooral uitstralen hoe innovatief jullie zijn? Is flexibel werken de standaard en verwacht je dat toekomstige medewerkers hier ook mee om kunnen gaan? Bewust zijn van je bedrijfscultuur maakt het makkelijker om dit goed te vertellen aan potentiële medewerkers. Zo zorg je voor een goede 'cultural fit' en kun je de juiste kritische vragen stellen om te checken of de sollicitant past bij jullie gewenste cultuur.

Onboarding
Tip 3: Onboard medewerkers met aandacht

Het vinden van een geschikte medewerker is uitdagend, het behouden van goede medewerkers nog uitdagender. Mensen zijn constant op zoek naar een baan waar zij zich gewaardeerd voelen, respect ervaren, trots zijn of zich comfortabel en veilig voelen. Onderzoek laat zien dat 40% van nieuwe medewerkers binnen 6 maanden na start van een nieuwe baan alweer weggaan. 16% van nieuwe medewerkers gaan binnen een jaar weg. Kortom, de eerste maanden zijn cruciaal om medewerkers goed te laten landen binnen het team en bedrijf.

Bij Hooray zijn we daarom extra gefocust om medewerkers slim te onboarden. Bij ons start dit al voor een eerste-werkdag. Simpele dingen als een week van te voren een kaartje sturen namens het hele team en zorgen dat al hun spullen er tijdig zijn zorgt echt voor een warm welkom. Ook als jouw nieuwe medewerker nog in zijn laatste maand zit bij zijn oude werkgever, nodig hem uit voor een van jullie borrels of uitjes. Zo breek je gelijk het ijs en is de eerste introductie al geweest. Die eerste werkdag voelt dan niet meer zo ongemakkelijk.

In onze whitepaper ‘onboarden als een pro’ geven we 50 tips hoe je nieuwe medewerkers slim welkom heet, goed laat landen in de organisatie en een goede relatie mee opbouwt. Ook staan we stil hoe je dit op afstand kan doen, zodat je in tijden van remote working ook dan slim kunt groeien! Download hem hier!

Juridisch
Tip 4: Zorg voor professionele arbeidsovereenkomsten

Wellicht een open deur als je gebruiker bent van VraagHugo; maak gebruik van professionele up-to-date arbeidsovereenkomsten. Een goed contract zorgt voor een transparante werkrelatie met je medewerker en verzekert dat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Daarnaast verandert wetgeving continu en is het belangrijk dat iemand de inhoud van je contract met enige regelmaat actualiseert. Fijn dus dat VraagHugo dat voor je doet!

HR-administratie
Tip 5: Zorg dat je personeelsadministratie op orde is

Naast een toffe bedrijfscultuur en het vinden van de juiste mensen is het minstens zo belangrijk om je afspraken richting je medewerkers goed na te komen. Je brengt je ‘employer brand’ redelijk om zeep als je salarissen niet op tijd betaald, de verlofregistratie niet netjes verwerkt, geen inzicht geeft in verlof budgetten of een contract te laat verlengt. Dit is voor ons de reden geweest om Hooray te ontwikkelen. Hooray helpt ondernemers bij het ondersteunen van deze basis-(maar oh zo belangrijke)-processen. Als ondernemer heb je met HoorayHR een alles-in-één HR tool onder de arm die jou tijd bespaart en je team blij maakt! Daarnaast gebruik je ook nog andere handige tools voor recruitment, persoonlijke ontwikkeling en interne communicatie. Check hier mijn 8 favoriete HR tools!

Begeleiding en ontwikkeling
Tip 6: Voer 1-op-1 gesprekken voor slimme begeleiding

Nu je gaat groeien krijg je een nieuwe rol als ondernemer erbij; coach/mentor van je medewerkers. Het is van essentieel belang om je medewerkers gedurende hun tijd bij jouw organisatie te begeleiden en zich zo te ontwikkelen. Door op structurele basis je collega’s te spreken, zorg je ervoor dat zij niet gaan ‘zwemmen’ in de organisatie, zich gewaardeerd voelen en feedback ontvangen wat ze nog beter kunnen doen. Plan daarom 1-op-1’s: elke week of elke twee weken een half uurtje om samen te zitten. Dit is het moment dat medewerkers kunnen aangeven waar zij tegenaan lopen en voor jou een moment om feedback te geven. Vergeet bij feedback niet om alleen maar aan te geven wat er beter kan, geef vooral ook complimenten. Je zult zien dat medewerkers sneller groeien door structurele begeleiding!

Bedrijfsontwikkeling
Tip 7: Deel de ontwikkeling van het bedrijf

Medewerkers vinden het super belangrijk om aan een groter geheel bij te dragen. Ze willen weten waarvoor zij het doen, of hun werk verschil maakt. Deel daarom op structurele basis de ontwikkeling van het bedrijf. Bij HoorayHR doen we dit door elk kwartaal samen af te trappen wat de kwartaaldoelen zijn en hoe iedereen een bijdrage kan leveren. Daarnaast hebben we een maandelijks teamoverleg wat de stand van zaken is.

Jouw team meenemen in de successen en uitdagingen zorgt voor meer binding en toewijding om samen succes te bereiken!