Personeel vinden en behouden. Hier zijn 5 concrete tips.

Personeel vinden en behouden. Hier zijn 5 concrete tips.

Code Oranje! Volgens het UWV heeft 1 op de 5 werkgevers een tekort aan personeel. Deze krapte op de arbeidsmarkt is het meest te merken in de horeca. Strandpaviljoens, restaurants en café’s zijn gedwongen hun deuren te sluiten, terwijl het al sinds april non-stop terrasjesweer is. Hoe voorkom je dit soort situaties? We hebben 5 concrete tips voor je op een rijtje gezet:

1. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden. Stimuleer sportieve groepsactiviteiten, zoals een bedrijfssportteam, of een abonnement op de sportschool. Ontspanning op de werkvloer is ook belangrijk. Denk aan een tafelvoetbaltafel, of een relaxruimte waar mensen even kunnen opladen.

2. Zet een sterk employer brand neer. Jouw imago als werkgever wordt steeds belangrijker. Dat imago wordt neergezet door jouw eigen personeel. Mensen binden zich graag aan een omgeving dat dezelfde normen en waarden heeft. Vind jouw unieke waarde als werkgever en draag dit naar je werknemers uit. Een klein begin is bijvoorbeeld het creëren van een lijst van kernwaarden waar het hele bedrijf zich in kan vinden. De werknemers zullen deze naar buiten toe uitstralen en die mensen aantrekken die bij jullie passen.

3. Beloon. Deze ligt natuurlijk voor de hand, maar wordt vaak vergeten en vereist wat creativiteit. Een mooi kerstpakket, lekkere lunch of een leuk bedrijfsuitje kan enorm stimuleren, maar let wel op. De vrije ruimte voor zulke extra’s is 1,2% van de loonsom. Dat betekent dat als je in een jaar €300.000,- aan loon uitkeert, je in totaal niet meer dan €3600,- belastingvrij mag uitgeven aan leuke dingen met je personeel. Wanneer je boven dit bedrag gaat, betaal je daar 80% belasting over.

4. Zorg voor balans tussen werk en privé. De investeringen die je hier als ondernemer voor doet, wegen al snel op tegen de hoge kosten voor het werven en inwerken van nieuwe medewerkers. Richard Branson zegt het mooi: “Je klanten komen niet eerst, maar je werknemers. Zorg je goed voor je werknemers, dan zorgen zij vanzelf goed voor je klanten.”

5. Verdiep je in de verschillende dienstverbanden. Door te weten wat de mogelijkheden zijn vergroot je de kans op een match met een werknemer. We hebben alle soorten arbeidsovereenkomsten voor je op een rijtje gezet. Van een vast contract tot een 0-urencontract. Lees hier welk contract het best past bij jouw personeel.

Neem een kijkje in ons kenniscentrum voor nog veel meer tips, vragen en uitleg en informatie over personeel, contracten, ondernemerszaken!