AVG: niet meteen boetes voor sportclubs en kleine ondernemingen

Wat minister Dekker betreft kan de korfbalvereniging opgelucht ademhalen. En daarmee bedoelt hij elke sportclub en kleine onderneming. Bij de handhaving van de AVG/GDPR krijgen zij niet meteen een boete aan hun broek, ‘zolang de welwillendheid er is om aan de regels te voldoen’.

Dat heeft minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker gezegd in antwoord op Kamervragen. Bij de invoering van de wet op 25 mei ligt de nadruk in eerste instantie op voorlichting. Hij belooft dat er eind maart een brochure komt om de veranderingen van de wet inzichtelijk te maken voor kleine partijen als sportclubs, mkb’ers en zzp’ers. ‘Vrijwilligersverenigingen die niks bijzonders doen met persoonsgegevens hoeven er veel minder aandacht aan te besteden dan bedrijven die op grote schaal aan gegevensverwerking doen.’

Wel benadrukt de minister het belang van privacybescherming voor iedere ondernemer, groot of klein. ‘Je zult merken dat je wel degelijk het een en ander doet aan gegevensverwerking. Dan is het wel zo netjes om data goed te beveiligen.’ Een register aanleggen kan volgens Dekker al op een half A4’tje als je bijvoorbeeld middenstander bent. Hij stelt dat voldoen aan de wet eenvoudig is voor sportclubs, mkb’ers en zzp’ers. Kijk op VraagHugo.nl en je hebt het in een handomdraai geregeld.