Inmiddels een maand verder…

Een positieve noot voor opdrachtgevers en zzp’ers is dat de Belastingdienst de afgelopen tijd niet heeft stil gezeten. Men heeft geluisterd naar de kritiek geuit door specialisten en advocaten op de modelovereenkomsten. Menno Weij van Solv advocaten schreef hier vrij recentelijk nog een opiniestuk over voor het online business platform Emerce. Volgens hem heeft de Belastingdienst ongetwijfeld goede bedoelingen, maar zijn de modelovereenkomsten in hoge mate alleen gericht op fiscale “VAR-aspecten”.
“Er was niets in te vinden over aansprakelijkheid, intellectuele eigendom, geheimhouding en tussentijdse opzegging, aldus Menno Weij.”
Dit is inmiddels in sommige modelovereenkomsten aangepast, het probleem is nu alleen dat er geen pijl meer op te trekken valt. Sommige branches hebben wel een aansprakelijkheidsclausule en anderen weer niet. Waarom is dit en wie zit er bij de Belastingdienst eigenlijk achter de knoppen? Het begint een beetje een zooitje te worden op hun website.
Kortom, er is een compleet gebrek aan overzicht als het gaat om de modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Natuurlijk moet verandering de tijd krijgen om te nestelen, dit moet alleen niet ten koste gaan van de inzetbaarheid van zzp’ers. Werkgevers vinden het een te groot risico en kiezen liever voor een andere payrol constructie. Is dit eigenlijk wel terecht?
Het uitgangspunt is dat er geen sprake mag zijn van een dienstbetrekking. Om van een dienstbetrekking te kunnen spreken, dient er sprake te zijn van persoonlijke arbeid, loonbetaling en een gezagsverhouding. Ontbreekt er één van de drie, dan hoeven zowel de werkgever als de zzp’er zich nergens zorgen over te maken. Belangrijk is wel dat dit niet alleen op papier staat, maar dat er feitelijk ook echt geen sprake is van een dienstbetrekking. De belastingdienst evalueert uiteraard achteraf.
Dus ben je of heb je een opdrachtgever die twijfelt over het inhuren van een zzp’er? Maak dan gebruik van onze opdrachtovereenkomst generator. Precies op maat en binnen 10 minuten geregeld. Als afsluiter een mooi cliché:
Leuker kunnen ze het niet maken, maar wij gelukkig wel.
Vriendelijke groeten,
Hugo