Tropische temperaturen op de werkvloer? Dit zijn de richtlijnen!

Tropische temperaturen op de werkvloer? Dit zijn de richtlijnen!

Een zomer als deze hebben we nog maar weinig meegemaakt in Nederland. En de hitte houdt ook nog wel eventjes aan.. Badgasten en werkgevers opgelet!

Op het strand is het misschien nog aardig vertoeven, maar op de werkvloer kan het te warm zijn om werkzaamheden te verrichten. Of om dit van je personeel te vragen. Vooral in kleine kantoren, lokalen en werkruimtes kan dit het geval zijn.

De Arbowet stelt geen expliciete maximum temperatuur voor arbeid. Dit hangt namelijk ook af van de luchtvochtigheid, wel of geen wind, en de intensiteit van de arbeid. Het enige waar je als werkgever rekening mee moet houden is of de hitte schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je werknemers.

Gelukkig zijn er praktische richtlijnen!

Deze hebben we voor je op een rijtje hebben gezet, mocht het je toch iets te heet onder de voeten worden:

  • Is het warmer dan 26˚C, dan hoor je als werkgever na te denken over verkoelende maatregelen. Te denken valt aan zonwering, luchtige kleding of ventilatie.

  • Bij licht fysiek werk mag het maximaal 28˚C zijn op de werkvloer. Dit bijvoorbeeld kantoorwerk of zittend werk met kleine instrumenten.

  • Bij intensief fysiek werk mag het niet warmer zijn dan 26˚C, mits er een goed voelbare luchtstroom is! Zonder deze luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Hieronder valt het werken met zware voorwerpen of planken.

  • Voor zeer fysiek werk geldt een maximum van 25˚C, mits weer een goede luchtstroom aanwezig is. Zonder luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 23˚C. Dit is het harde bouwwerk, werken met ladders, en bijvoorbeeld graven.

Zonder airco op de werkvloer ben je de afgelopen dagen waarschijnlijk al meerdere keren aan bovenstaande temperaturen gekomen. Al een tropenrooster ingesteld of nog niet?

Wanneer je als werkgever niet actief meedenkt in verkoelende of verlichtende maatregelen tijdens zulke warme dagen, kan jouw personeel een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie. En dat is nergens voor nodig.

Uiteindelijk is het van belang in goed overleg met je werknemers te bepalen wat werkbaar is en wat niet. Wanneer zij aangeven niet goed meer te functioneren, probeer dan samen tot een oplossing te komen.

Onze tips:

Ventilators, korte broeken, extra of langere pauzes, ijsjes van de zaak, zwaarder werk even laten liggen, of eerder naar huis!

Nog meer vragen over personeel? Check hier ons webinar, waarin advocaat arbeidsrecht Bas Derhaag interessante vragen van ondernemers beantwoordt.

Als ondernemer - met personeel - contracten of juridische documenten nodig? Regel hier, eenvoudig en snel, al je personeelszaken en meer zelf.