Boer zoekt vrouw? Belastingdienst zoekt ZZP'er!

Voor veel ondernemers is de boekhouding op zijn zachtst gezegd de minst favoriete bezigheid. Stapels bonnetjes, papieren en digitale facturen, rekensommen, aftrekposten, en ga zo maar door. Daarbij maakt de Belastingdienst het ook echt niet altijd makkelijker.. In de administratieve jungle zijn fouten snel gemaakt en die kunnen jou of je onderneming duur komen te staan.  

De Belastingdienst denkt het nu wel echt makkelijker te hebben gemaakt. Voor zzp'ers dan. Zij is namelijk een samenwerking aangegaan met de stichting Zeker-OnLine, en samen hebben zij een proef met online boekhoudpakketten gelanceerd:

Boekhouden, belastingaangifte doen en betalen in één

Het doel van de proef is het faciliteren en vergemakkelijken van het doen van de belastingaangifte voor zzp'ers. Met het online pakket regel je in hetzelfde programma zowel je boekhouding, als je BTW-aangifte en de betaling daarvan.

Het online boekhoudpakket bevindt zich in een beveiligde omgeving. Hierin worden jouw gegevens automatisch klaar gezet voor de BTW-aangifte. Vervolgens verzend je eenvoudig je aangifte vanuit het programma en kun je hem ook direct en eenvoudig betalen met iDeal.

Wanneer je overweegt mee te doen met de pilot is het misschien fijn om te weten dat de Belastingdienst claimt níet mee te kijken in jouw boekhouding. Alleen de aangifte- en betalingsgegevens worden verstuurd. Deelnemers aan de pilot worden dus ook niet extra gecontroleerd.  

Positieve start

De pilot is in januari dit jaar van start gegaan en het afgelopen kwartaal hebben ruim 400 zzp’ers meegedaan. Tot nu toe heeft dat positieve resultaten en ervaringen opgeleverd:

"Doordat je betalingskenmerken niet meer over hoeft te typen wordt de administratie een stuk gemakkelijker en voorkom je fouten."  
"Door de directe terugkoppeling heb je snel duidelijkheid of de aangifte is binnengekomen bij de Belastingdienst."
"Snellere indiening van de aangifte en betaling dan verwacht."

De proefvan de Belastingdienst en Zeker-OnLine zal 2 jaar duren. In die 2 jaar zullen steeds meer functies en functionaliteiten worden ontwikkeld en toegevoegd, die dan getest zullen worden door de deelnemende zzp’ers.

Deelnemende softwareleveranciers
Door de positieve ervaringen is besloten om combinatie van het boekhouden, de btw-aangifte en het betalen met iDeal beschikbaar te stellen voor alle klanten van Asperion, Reeleezee, Yuki en Informer.

Voor accountants en administratiekantoren die gebruik maken van de applicaties van Asperion, Reeleezee, Yuki en Informer wordt nu ook bekeken hoe de koppelingen aangeboden kunnen worden aan hun eigen klanten. Daarmee zou alles inderdaad een stuk makkelijker worden!  

Vergoeding
Als je besluit mee te doen en dan ook minstens 4 enquetes invult krijg je een vergoeding van € 25,-. En als je meewerkt aan een interview dan mag je een uurtarief van € 50,- rekenen, exclusief BTW! ;)